Etterforskningen av angrepet på Øystein Windstad er henlagt

Frilansjournalist Øystein Windstad fra Gossen ble i mars i fjor angrepet under en reportasjetur til den russiske republikken Ingusjetia. Han var sammen med tre andre reportere da de ble angrepet av rundt 20 maskerte menn bevæpnet med køller og andre slagvåpen.

Windstad var på reise i regi av Ny Tid og «Komiteen mot tortur i Russland» da de ble angrepet. Nå er saka henlagt på grunn av mangel på bevis, skriver fagbladet Journalisten, som siterer Moscow Times.

Er ikke overrasket

Windstad fikk tydelige merker både i ansiktet og ellers på kroppen etter angrepet. Han beskyttet seg mot angriperne ved å holde armene over hodet, og ved å forsøke å holde seg i spenn opp mot veggen i bussen. De skal ha ropt «journalister», «dere ødelegger nasjonen Tsjetsjenia» og «dere beskytter terrorister».

Windstad sier til Journalisten at han synes det er veldig bittert, men han er ikke overrasket.

– For meg er dette en farse. Alle vet hvem som står bak. På papiret er loven klar, men den blir ikke fulgt. De med makten snur seg bort og lar Tsjetsjenias president, Ramzan Kadyrov, holde på. Alt som skjer der, skjer fordi Putin lar det skje, sier han til Journalisten.

Vil tilbake

På tross av den skremmende hendelsen, har han hele tiden vært klar på at han vil tilbake til området.

– Arbeidet vi gjør er verdt det, og vi skal fortsette med det, sa han til Romsdals Budstikke etter at han kom tilbake til Norge sist vinter.

Til Journalisten utdyper han dette:

– En dag må jeg tilbake. Det er viktig for meg å fullføre arbeidet jeg startet. Det regimet har gjort er så ille at før eller senere må det gå ned.

Svensk reaksjon

Sveriges Radios korrespondent Maria Persson Löfgren ble også overfalt. Hun ble ranet, slått og slept ut av minibussen med de andre, og ifølge avisen Gazeta er også hennes sak henlagt.

– Vi forsøker å få disse opplysningene bekreftet hos russiske myndigheter. Om de stemmer er det dypt beklagelig, skriver utenriksminister i Sverige, Margot Wallström, i en kommentar til nyhetsbyrået TT.

– Sverige kommer til å fortsette å kreve av russiske myndigheter at hendelsen etterforskes, slik at gjerningsmennene kan stilles for retten, skriver hun videre.

About the author /